Legal tech: як нові технології спрощують життя юристові

Експерти прогнозують, що ринок юридичних послуг у наступні декілька років чекає справжня ІТ-революція, що істотно перезавантажить галузь.

Світовий ринок юридичних продуктів і послуг уже зараз оцінюють у $800 млрд. 2019 року в проекти так званого Legal tech і стартапи інвестували більше $2 млрд (для порівняння, 2015 року – лише $ 380 млн). Станом на зараз у світі працює понад 6 000 стартапів – і це лише початок. Що ж таке Legal tech насправді і які плюси для роботи українських юристів він дає – розглянемо більш детально.

Для початку спробуємо розібратись, що таке Legal tech? Згідно із визначенням у Google, це галузь бізнесу, що спеціалізується на інформаційно-технологічному обслуговуванні професійної юридичної діяльності, а з кінця 2000-х років – і на наданні споживачам юридичних послуг з використанням інформаційних технологій. Простіше кажучи, це ті програми та послуги, що спрощують роботу правникам. 

Мої колеги, юристи, не дадуть збрехати: у нас в Україні юриспруденцію і досі прийнято вважати тією галуззю, яка мало піддається впливу різноманітних інновацій.

Тут усе стабільно і, як правило, працює роками за усталеними схемами. З одного боку, це правильно, а з іншого – багато систем і рутинних дій потребують оновлення. Адже світ динамічний, і приймати рішення потрібно миттєво. Але так думає прогресивна частина юрспільноти, а решта – сумнівається: вони ж продають людино-години, а впровадження технологій не тільки спростить бізнес, а й зменшить маржинальність роботи.

Ідея юридичних сервісів саме й полягає в тому, щоб юридичні послуги зробити зрозумілими, доступними та дешевими. Я довго досліджував аспекти Legal tech і як практикуючий юрист із багаторічним стажем можу сказати: роботи мені й колегам вистачить на довгі роки, вона просто перейде в інший, більш якісний формат, а левову частку паперової тяганини візьмуть на себе програми та сервіси.

За моїми спостереженнями, на сьогодні в юридичній сфері технології розвиваються за такими напрямами: автоматизація типових юридичних послуг, зростання юридичних інтернет-сервісів для клієнтів, перехід системи правосуддя в онлайн, а також формування рішень на основі штучного інтелекту.

Звичайно, у контексті розвитку Legal tech на перше місце слід поставити іноземні програми, але й вітчизняні мають досить конкурентний вигляд. Адже всі вони відносно нові і створені вже з урахуванням накопиченого досвіду європейських та американських колег по Legal tech.

Зокрема, серед моїх улюблених іноземних хочу згадати програму Lex Machina, розроблену в Силіконовій долині 2006 року. Ідея Lex Machina полягає в тому, щоб дати змогу юристові оцінити свої шанси виграти справу на самому початку шляху. Відомості, які можна проаналізувати за допомогою цього сервісу, досить різнопланові: скільки разів адвокат супротивної сторони подав певні види судових позовів, у якому суді це сталося і який був результат розглядів. Аналогічну інформацію подано й щодо судді, якого призначили для розгляду справи. Розробники збагатили програму безліччю корисних у повсякденній роботі юриста опцій. Крім того, мені імпонує, що їх постійно вдосконалюють.

Серед українських Legal tech продуктів на сьогодні популярні два напрями – це автоматизація пошуку юридичних документів і їх складання.

Перший – це новий інструмент пошуку й аналізу судової практики PravoSud, який запрацював торік. Пошук у програмі побудований на основі сучасних технологій (так званих алгоритмів машинного навчання), тож працює безвідмовно, що набагато ефективніше й зручніше, ніж, наприклад, звичний для юристів ЄДРСР чи аналогічні.

Використовуючи програму, юрист зможе не тільки знайти, але систематизувати й проаналізувати всю потрібну інформацію – і все це на одній робочій платформі. До того ж інформація буде у вигляді зручних, наочних графіків.

І ще один продукт, який мені імпонує, це Axdraft – додаток, що допомагає автоматизувати роботу з юридичними документами. Минулого року стартап залучив $1,1 млн інвестицій у Силіконовій долині з оцінкою в $10 млн. Продукт є вебплатформою, доступною як зі звичайних комп’ютерів, так і з будь-яких мобільних пристроїв.

Крім складання документів, він містить СRM-систему «Just Note», яка дозволяє легко управляти юридичними проектами, виставляти рахунки за послуги тощо. Тобто ще й таким чином максимально пришвидшити процеси роботи та позбавити юриста щоденної рутини із документами.

Підсумовуючи сказане вище, додам: який би інструмент з ознаками Legal tech ви не обрали, все одно отримаєте перевагу над вашими конкурентами, бо витрачатимете робочий час, зусилля максимально ефективно й тільки там, де це справді потрібно.

Керівник проекту PravoSud Михайло Вертепа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *