PravoSud – аналіз судової практики за 1 хвилину

Опис системи Pravosud, який було подано в Газета «Закон і Бізнес» – одне з найстаріших в Україні видань правової спрямованості.

Кожному юристу відомо, що підготовка правової позиції та аналіз судової практики вимагає значного часу. Багатьом генераціям правників знайомий цей алгоритм: довгі пошуки в реєстрі судових рішень, ретельний аналіз кожного знайденого документа, щоб зрозуміти ключові тенденції.

Але віднині цей клопіткий процес може бути виконаний сучасними технологіями за декілька хвилин. В березні 2019 року було здійснено запуск тестової версії PravoSud – платформи для пошуку та аналізу судової практики.  Цей сервіс створено юристами для юристів задля вирішення щоденних завдань, що постають у практиці судового захисту. 

Ідея виникла в 2017 році, коли в Україні дані судового реєстру стали відкритими.  Проект приймав участь у конкурсі юридичних інновацій Aequo Legal Tech Challenge 2017, де посів місце у фіналі. Відтоді ми здійснили поглиблені дослідження ринку, провели значну кількість опитувань серед представників юридичної професії. Це було необхідно, щоб виявити найктуальніші проблеми, які виникають у щоденній практиці.  У всіх випадках респонденти підтвердили – пошук та аналіз судової практики вимагає від кількох годин до декількох днів.

Водночас, зараз в реєстрі понад 76 млн документів і їх кількість постійно зростає. Чи можливо одній людині самотужки вивчити таку величезну кількість даних, щоб бути впевненою у свої висновках на всі 100%.  Звісно, що ні.  Але застосування технологій здатне змінити цю парадигму в юридичній практиці. 

Ми створили сервіс, який є системою підтримки прийняття рішень. Це найктуальніший напрямок розвитку так званого legaltech –  інновацій в правничій діяльності. PravoSud – це не лише пошук, а й аналіз всіх без винятку документів, що наявні в реєстрі судових рішень.  Взаємозв’язки та тенденції, які досі були сховані поміж мільойнів даних, та недоступні для людського ока, нині стануть зрозумілими для користувача.

За допомогою спеціальних алгоритмів пошуку система зрозуміє контекст запиту та надасть релевантні результати. Ми маємо на меті скоротити час, що витрачається на отримання інформації, а тому необхідність у фільтрах буде мінімальною. Блок аналітичних інструментів надасть можливість дізнатись, як складається практика правозастосування того чи іншого судді або суду.  На основі цих даних юрист зможет прогнозувати розвиток процесу та побудувати відповідну стратегію.

Сервіс оцінку ризиків здатен проаналізувати попередні справи та виявити тактику опонента.  PravoSud надає можливість оцінити ефективність конкурентів, знайти потрібного адвоката, виявити тенденції у бізнес-практиці, підказати напрямки для розвитку.

Велику увагу приділяємо засобам роботи з документами. Передбачено сервіси індивідуальної і колективної обробки даних. Користувач зможе формувати аналітичні звіти, зберігати та завантажувати їх.

Зараз триває запис на тест сервісу. Спочатку він буде доступний для користування у закритій групі, а потім стане відкритим для широкого загалу. Запрошуємо всіх представників юридичної професії, оскільки ми цінуємо всі раціональні думки і радо дослухаємось до кожної. 

Застосування технологій надає беззаперечну конкурентну перевагу. А ще це є вже сьогоденням. Неможливо уявити фахівця, який працює у високотехнологічному середовищі без використання цих технологій.  Не лише юридичний бізнес, а українське суспільство потребує реформ та прозорості у сфері судочинства. Тому ми працюємо над створенням не лише фахового інструменту, а й засобом, який надасть можливість оцінити ефективність роботи судової системи. Віримо, що сервіс PravoSud буде корисний як правникам в усіх сферах юридичної діяльності, так і звичайним громадянам.

Статтю розміщено на ресурсі Газета “Закон і Бізнес”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *