ДОБІРКА ПРАВОВИХ ПОЗИЦІЙ ЩОДО АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1️⃣ Законодавство не встановлює, що в довіреності, виданій на ім’я фізичної особи -адвоката, обов’язково зазначається про те, що такий представник є саме адвокатом, однак особа, яка здійснює представництво за довіреністю, повинна мати статус адвоката й отримати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Довіреність визначає лише повноваження адвоката, межі наданих представникові прав та перелік дій, які він може вчиняти для виконання доручення.

Таку позицію висловила ОП КГС ВС у постанові від 12.10.2018 року по справі № 908/1101/17: https://app.pravosud.com.ua/public/docs/5901382/

2️⃣ З наданого ордера вбачається, що особі надається правова допомога на підставі договору про надання правової допомоги у Верховному Суді України. Звідси касаційна скарга підписана представником скаржника, який не підтвердив свої повноваження на представництво особи у Верховному Суді.

Повний текст ухвали КАС ВС від 21.06.2018 року по справі №812/481/18 – за посиланням:
https://app.pravosud.com.ua/public/docs/3451290/

3️⃣ Адвокат, який працює за трудовим договором, одночасно перебуває у двох статусах: з одного боку – найманого працівника, який працює за трудовим договором, а з іншого – адвоката, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально.

Колегія суддів вважає, що трактування відповідачем положень законодавства, викладене в індивідуальній податковій консультації, щодо обов`язку позивача реєструватися в контролюючому органі як самозайнята особа, є хибним, оскільки позивач є найманим працівником, працює за трудовим договором та не має наміру здійснювати незалежну професійну діяльність у статусі адвоката.

Повний текст постанови КАС ВС від 20.05.2020 року по справі №500/576/19 – за посиланням: https://app.pravosud.com.ua/public/docs/59591593/

4️⃣ Домовленості про сплату гонорару за надання правничої допомоги є такими, що склалися між адвокатом та клієнтом, у межах правовідносин між якими і може розглядатися питання щодо обов’язковості такого зобов’язання. У контексті вирішення судом питання про розподіл судових витрат суд повинен оцінювати розумність витрат, їх співмірність із ціною позову, складністю справи та її значенням для позивача.

Таку позицію висловила ВП ВС у постанові від 12.05.2020 року по справі № 904/4507/18: https://app.pravosud.com.ua/public/docs/43909732/

5️⃣ Закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність ” не наводить форму та вимоги до документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди) адвокату.

ВС вказав, що аналіз спеціального законодавства, щодо діяльності адвоката, дає право зробити висновок, про те, що законодавством України не встановлено відповідних вимог до розрахункового документа який повинен надати адвокат при сплаті клієнтом послуг, а також не встановлено форму такого документа.

Враховуючи наведене та той факт, що відкриття власного рахунку не є обов’язком адвоката, Верховний Суд дійшов висновку, що адвокат може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ (квитанція, довідка, тощо) який буде підтверджувати факт отримання коштів від клієнта.

Повний текст постанови КАС ВС від 16.04.2020 року по справі № 727/4597/19 – за посиланням: https://app.pravosud.com.ua/public/docs/58523946/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *